finnsat

Luokan AV-laitteiden käyttö on monelle opettajalle mörkö, jota ei aina käyttäjän toimesta osata tai uskalleta hyödyntää. Finnsat pyrkii selättämään tämän mörön. Ensimmäinen ja iso askel on, että teknikka toivottaa käyttäjän tervetulleeksi suomen kielellä ja myös käyttökieli on suomi.

Miten saan oikean kuvalähteen näkymään näytölle ja projektorille?

Tavallisessa luokkahuoneessa on käytettävissä monia kuvanlähteitä; dokumenttikamera, opettajan tietokone, oppilaiden koneet, BluRay-soitin, AppleTV ja niin edelleen. Miten opettaja pääsisi helposti valitsemaan minkä laitteen kuva näkyy näytöllä ja minkä kuva projektorilla? 

Finnsatilta löytyy tähän monia opettajan elämää helpottavia ratkaisuja. Esittelemme seuraavaksi muutaman.

Esimerkki luokan helposta AV-ohjauksesta 

Opettaja saapuu luokkaan ja aloittaa oppitunnin. AV-ohjaimen kotinäkymässä hän voi kontrolloida helposti jokaisen AV-laitteen hallintaa erikseen tai yhdessä. 

Tavallisin käyttötapaus on määritelty vakiotoiminnaksi. Jos opettaja näyttää sisältöä pääasiassa luokan PC:ltä, ohjelmoidaan laite toimimaan näin. Opettaja painaa ON-näppäintä ja molemmat projektorit sekä opettajan oma näyttö käynnistyvät ja näyttävät automaattisesti luokan PC:n kuvaa. 

Muussa käyttötarkoituksessa opettaja valitsee projektorin jota haluaa hallita. Jos opettaja haluaa käyttää vain toista projektoria, hän valitsee projektorin 1.

Opettaja valitsee, että haluaa näyttää dokumenttikameran kuvaa ja painaa tätä nappia. Projektori käynnistyy ja näytettäväksi kuvanlähteeksi tulee dokumenttikamera.

Opettaja valitsee dokumenttikameran kuvan näytölle yhtä nappia painamalla

Käytön lopuksi opettaja painaa kotinäkymästä OFF-painiketta, ja kaikki laitteet sammuvat ja hallintanäkymä palaa Tervetuloa-näyttöön. Näin myös seuraavan käyttäjän on aina helppo aloittaa järjestelmän käyttö.

Jos tilassa vierailee vain satunnaisia laitteiston käyttäjiä, voidaan järjestelmään luoda valmiita ohjausmalleja. Esimerkiksi näin: kun käyttäjä painaa Tervetuloa-nappia, verhot laskeutuvat, valot himmenevät, näytöt käynnistyvät tilan tai käyttäjän PC näkymään, ja äänentoisto menee päälle. Näin ensikertalainen saa laitteet käyttövalmiiksi vain yhdellä napin painalluksella.

Näin luokan AV-laitteiden ohjaus toteutettiin

Järjestelmän sydämenä toimivat tässä käyttötapauksessa FSR Flex-LT200 AV-ohjain ja Kanexpro SW-HDMX44CE HDMI-matriisi, jossa on neljä sisääntuloa ja neljä uloslähtöä. 

Flex-LT200 ohjelmoidaan aina käyttäjän toiveiden mukaisesti alusta saakka. Tästä syystä jokaiseen tilaan saadaan sen käyttäjille ja laitteille sopiva ratkaisu, eikä ohjaimeen tule ylimääräisiä näppäimiä mitkä voivat harmillisesti vaikeuttaa käyttöä.

Flex-LT200 ohjaimesta löytyy kattavat liitännät: 4x RS-232 4x GPIO 4x IR ja ethernet lähdöt ja se toimii myös PoE-virralla. 3,5” näyttö ja PoE-virta mahdollistavat asennuksen lähes minne tahansa.

Miten saan äänen Youtubesta ja kuvan dokumenttikameralta?

KanexPro HAECOAX3 erottajalla saadaan ääni eroteltua HDMI-signaalista
KanexPro HAECOAX3 erottajalla saadaan ääni eroteltua HDMI-signaalista

Mikäli myös tilan aktiivikaiuttimet halutaan saada täysin itsenäisiksi, kannattaa äänet viedä matriisin yhteen ulostuloon ja purkaa siitä sopivaan muotoon Kanexpro HAECOAX3

Näin saadaan oma riippumaton äänilähtö, jolloin musiikkia voidaan soittaa ilman että näyttöjen tarvitsee olla päällä. 

Lisätietoja koulujen AV-ratkaisuista

Finnsat on apunasi, kun haluat löytää sopivat tuotteet AV-projektisi suunnitteluun tai toteutukseen. Meillä on kymmenien vuosien kokemus kuvan ja äänen siirrosta erilaisissa verkoissa.

Thomas Salmenoja
AV-ratkaisut, tuotepäällikkö
0207 420 121
thomas.salmenoja@finnsat.fi

Ostoskorisi on tyhjä