finnsat

Muutama vuosi sitten alkoi näyttöjen hinnat pudota merkittävästi. Näytöille tuotetaan kuitenkin sisältöä järjestelmillä, joista puuttuu liitännät nykypäivän näyttöihin. KanexPro:n tuotevalikoimasta löydät sopivat AV-signaalien muuntimet, skaalaimet ja adapterit omaan AV-projektiisi.

Oi aikoja, oi tapoja! Mitä tehdään, kun eri aikakausien ja käyttötarkoitusten tekniikat kohtaavat toisensa.

Muutama vuosi sitten alkoi näyttöjen hinnat pudota merkittävästi. Tällöin näyttöjä alettiin hyödyntää monissa paikoissa entistä enemmän markkinointiin ja tiedottamiseen. Monet näistä vanhemmista näytöistä ovat vuosien käytön jälkeen kuitenkin jo haalistuneita. 

"Näyttöjen hinnat ovat tällä hetkellä alimmillaan, joten monet varmasti pohtivat parhaillaan vanhojen näyttöjensä vaihtamista uusiin", tuotepäällikkö Thomas Salmenoja pohtii.

Näytöt kehittyvät - näytölle kuvan tuottava järjestelmä pysyy

Näyttöjen tekniikka on kehittynyt vuosien varrella merkittävästi. Usein ollaan siinä tilanteessa, että kuvan lähdön liitintä ei löydy enää juuri sinun käyttöösi soveltuvasta mallista. Mitä tehdään, vaihdetaanko näyttömallia, kuvanlähdettä vai lisätäänkö väliin adapteri, joka sovittaa yhteen kuvanlähteen ja haluamasi näytön?

"Sopivalla adapterilla tai signaalinmuuntimella voidaan asiakkaan käytössä oleva toimiva järjestelmä saadaan näkymään myös uudella 4K-näytöllä", Salmenoja tietää.

Keilahallien keilakoneiden tulosohjelmisto vaatii usein signaalinmuunnosta

Tilanne on usein valitettavasti se, että näytön lähtöliittimen vaihto ei ole mahdollista. Näitä ovat mm. keilahallien keilakoneet, missä lähtönä toimii usein S-Video. Nykyisissä näyttömalleissa ei monessakaan vielä ole S-Videotuloa. Vaihtoehto onkin käyttää erillistä adapteria, kuten esim. CON-AV-HD4K.

Kaikki vanhat liittimet (RCA, S-Video, VGA) ovat poistumassa, joten niihin ei kannata enää panostaa myöskään näyttöjen valmistuksessa. Sitä vastoin erilliset adapterit, kuten CON-AV-HD4K, luodaan ainoastaan ja vain tätä käyttötarkoitusta varten. Ne skaalaavat usein myös kuvaa ylöspäin ja parantavat huonommankin resoluution lähtöä lähemmäksi näytön parasta mahdollista resoluutiota. Eli vaikka tarpeisiisi sopiva näyttö oikealla, vanhemmalla liittimellä sattuisi vielä löytymään ja vieläpä kohtuulliseen hintaan, kannattaa silti miettiä, olisiko sittenkin syytä nostaa tässä kohtaa itse näytön tasoa.

Entä jos pelistä tai raviradalta halutaan livekuvaa? 

Isommissa kuvanjakeluissa on syytä miettiä myös se, missä vaiheessa kuva muutetaan. Mm. stadioneilla ja jäähalleissa kuvan lähteenä on usein LIVE-kamerat SDI-lähdöllä. Isoimmissa rakennuksissa näyttöjä voi olla jopa sata tai enemmän. 

Merkittäviä säästöjä syntyy esim. muuntamalla SDI-signaali erilliseksi HDMI-tuloksi esim. SDI-SDHDXPRO:n avulla matriisille tai muulle kuvanjakelun ohjauslaitteelle ja jakamalla signaalia eteenpäin olemassa olevaa Ethernet-verkkoa pitkin EXT-AVIP120M -laajenninparilla näytöille. Erillisiä kaapelointeja ei tarvitse tehdä ja kulut pysyy minimissä.

Lisätietoja KanexPro muuntimista

Finnsat on apunasi, kun haluat löytää sopivat tuotteet AV-projektisi suunnitteluun tai toteutukseen. Meillä on kymmenien vuosien kokemus kuvan ja äänen siirrosta erilaisissa verkoissa. 

Thomas Salmenoja 
AV-ratkaisut, tuotepäällikkö
0207 420 121
thomas.salmenoja@finnsat.fi 

Ostoskorisi on tyhjä