Ensi vuonna Suomi siirtyy täysipainoisesti teräväpiirtoaikaan, kun vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen ainoastaan teräväpiirtolaadulla eli niin kutsutulla HD-laadulla. Perustasoista kuvanlaatua tarjoavat SD-lähetykset päättyvät ensi vuoden kuluessa kokonaan.
Ensi vuonna Suomi siirtyy täysipainoisesti teräväpiirtoaikaan, kun vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen ainoastaan teräväpiirtolaadulla eli niin kutsutulla HD-laadulla. Perustasoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä 31.3.2025 ja muilta Suomen tv-kanavilta 30.6.2025.
”Ensimmäinen antenni-tv-verkon kuluttajia koskeva muutos tapahtuu 19.11.2024, kun kanavapaikat vaihtuvat”, kertoo Digitan Broadcast-liiketoiminnasta vastaava johtaja Tom Jungell.
Vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot eli niin kutsutut HD-kanavat löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä kanavapaikoilta 1–20. Perusmuotoiset kanavat puolestaan siirtyvät kanavapaikoille 21–39. Kaikki tv-kanavat säilyvät edelleen valikoimassa.
Perustasoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä 31.3.2025 ja muilta Suomen tv-kanavilta 30.6.2025. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanoton piirissä olevia kotitalouksia. Suomessa on jonkin verran talouksia, joissa ei vielä ole televisiota, jolla pystyisi katsomaan HD-lähetyksiä.
“HD-siirtymä on merkittävä etappi television teknologiakehityksessä ja median monimuotoisuuden ja palvelutarjonnan tukemisessa. Uusi jakelutekniikka hyödyntää rajallisia taajuusresursseja tehokkaammin, mikä osaltaan tukee digitalisoitumista”, sanoo johtaja Lasse Laine Traficomista.
“Ketään ei jätetä teknologiamuutoksessa yksin: laaja-alaisella viestinnällä pyrimme varmistamaan, että kaikissa kodeissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä”, korostaa Laine.
”Antennitaloudessa HD-kanavien vastaanottoon tarvitaan Digitan lähetinasemaan suunnattu UHF-antenni sekä DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanotin. Televes Ellipse älyantennilla saat TV-kuvan varmasti näkyviin”, sanoo Finnsatin tekninen johtaja Vesa Mikkilä.
Televes Ellipse vie UHF-antennin älykkyyden äärimmilleen ja television näkymään paikoissa, jotka aiemmin tuntuivat mahdottomilta.
Televesin älykäs DAT HD Boss antenni osaa korjata virheet vastaanotetussa signaalissa, säätää vahvistuksen juuri sopivaksi ja suodattaa pois häiritsevät LTE-taajuudet.
700 MHz:n ja 800 MHz:n taajuusalueille rakennettavat mobiiliverkot voivat aiheuttaa häiriöitä vaikutusalueilla olevissa antenni-TV-talouksista. 4G-tukiasemia alettiin rakentaa alkuvuonna 2014 800 MHz:n taajuudella. Vuoden 2017 alussa operaattorit aloittivat tukiasemien käyttöönoton myös uudella 700 MHz:n taajuusalueella. Vuodesta 2020 eteenpäin myös 5G-verkkoa on rakennettu paikoittain näillä taajuusalueilla.
"TV-lähetysten käyttämällä UHF-taajuusalueella on tehty muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jos TV-antenni on yli 10 vuotta vanha, harkitsisin kyllä vakavasti sen päivittämistä. Vanhemmat antennit ottavat vastaan 4G-signaalit ja siirtävät ne samalla häiriöiksi antenniverkkoon", Finnsat Oy:n aluemyyntipäällikkö Otto Hartikainen kertoo UHF-alueen muutoksista.
Langattoman laajakaistaverkon taajuusalueelle 790–864 MHz aiheuttamia häiriöitä antenni-TV-vastaanottoon voidaan korjata suotimella tai vaihtamalla uusi antenni.
Uudessa antennissa voi olla uusia ominaisuuksia, koska tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa. Suosittelemme uudeksi antenniksi markkinoiden innovatiivisinta antennia Televes Ellipsiä, joka on saatavilla yksittäispakattuna virtalähteen kanssa tai 8 kpl tukkupakkauksessa ilman virtalähdettä.
Finnsat UHF23 on helposti asennettava UHF-antenni DVB-T/T2 ja UHF-signaalien vastaanottoon. Antennissa on sisäänrakennettu alipäästösuodatin, joka vähentää LTE-tekniikan (4/5G) aiheuttamia häiriöitä 700-800 MHz:n taajuusalueella.
Finnsat LTE700-450 suodinpäästää läpi UHF alueen kanavat E22- 48 ja estää tehokkaasti TV alueen ulkopuolisten signaalien pääsyn vahvistimeen. Se estää myös UHF-alueen alapuolella olevien lähettimien, kuten Virve-ja yksityisverkkojen, signaalit jotka voivat aiheuttaa häiriöitä vahvistimessa. Se on helppo asentaa suoraan antenniin tai vahvistimen sisääntuloon F-liittimillä.
Ensimmäinen antenni-tv-verkon kuluttajia koskeva muutos tapahtuu 19.11.2024, kun kanavapaikat vaihtuvat. Vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot eli niin kutsutut HD-kanavat löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä kanavapaikoilta 1–20. Perusmuotoiset kanavat puolestaan siirtyvät kanavapaikoille 21–39. Kaikki tv-kanavat säilyvät edelleen valikoimassa.
Kaapeli-tv-verkossa vastaava muutos on tapahtunut jo elokuussa vuonna 2021.
”HD-siirtymä lisää teräväpiirtokanavien määrää antenni-tv-verkossa. Tv-vastaanotinkannan päivittyessä yhä useampi katsoja pääsee nauttimaan parempilaatuisesta tv-kuvasta ja käyttämään vuorovaikutteisia hybridi-tv-palveluja”, kertoo Digitan tv-liiketoiminnasta vastaava johtaja Tom Jungell.
Muutostyö tehdään antenni-tv-verkossa tiistaina 19.11.2024 klo 10–15 välillä. Digita tiedottaa mahdollisista muutostyön aiheuttamista katkoksista lähempänä. Antenni-tv-kotitalouksissa muutostyöhön ei tarvitse varautua etukäteen.
Muutostyön päätyttyä kotitalouksien on tehtävä tv-vastaanottimiin kanavahaku.