Suomen televisiojakelu kokee merkittävän muutoksen keväästä 2025 alkaen, kun perustasoisten SD-kanavien lähetyksistä siirrytään laajalti teräväpiirtoon eli HD-lähetyksiin. Tämä koskee sekä antenni- että kaapelitelevisioverkkoja. Oma HD-valmius kannattaa tarkistaa ajoissa, jotta televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin Traficom muistuttaa.
Television HD-siirtymä toteutuu keväästä 2025 alkaen, jolloin Yleisradio lopettaa perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyy pelkästään HD-lähetyksiin. Kaupalliset tv-yhtiöt eivät ole vielä julkaisseet tietoa HD-siirtymästä omien kanaviensa osalta. HD-lähetykset tarjoavat katsojille entistäkin tarkemman kuvanlaadun, kirkkaamman ja eloisamman värimaailman ja monikanavaäänen.
"Siirtymä tuo laadukkaamman televisiokuvan ja äänen kaikkien kotitalouksien saataville, kun antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään uudempaa DVB-T2-lähetystekniikkaa ja vanhemman DVB-T-tekniikan lähetykset lopetetaan", selventää Traficomin päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen. "Uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin, mikä mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan", jatkaa Juurakko-Lehikoinen.
700 MHz:n ja 800 MHz:n taajuusalueille rakennettavat mobiiliverkot voivat aiheuttaa häiriöitä vaikutusalueilla olevissa antenni-TV-talouksista. 4G-tukiasemia alettiin rakentaa alkuvuonna 2014 800 MHz:n taajuudella. Vuoden 2017 alussa operaattorit aloittivat tukiasemien käyttöönoton myös uudella 700 MHz:n taajuusalueella. Vuodesta 2020 eteenpäin myös 5G-verkkoa on rakennettu paikoittain näillä taajuusalueilla.
"TV-lähetysten käyttämällä UHF-taajuusalueella on tehty muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jos TV-antenni on yli 10 vuotta vanha, harkitsisin kyllä vakavasti sen päivittämistä. Vanhemmat antennit ottavat vastaan 4G-signaalit ja siirtävät ne samalla häiriöiksi antenniverkkoon", Finnsat Oy:n aluemyyntipäällikkö Otto Hartikainen kertoo UHF-alueen muutoksista.
Langattoman laajakaistaverkon taajuusalueelle 790–864 MHz aiheuttamia häiriöitä antenni-TV-vastaanottoon voidaan korjata suotimella tai vaihtamalla uusi antenni.
Uudessa antennissa voi olla uusia ominaisuuksia, koska tekniikka on kehittynyt vuosien saatossa. Suosittelemme uudeksi antenniksi markkinoiden innovatiivisinta antennia Televes Ellipsiä, joka on saatavilla yksittäispakattuna virtalähteen kanssa tai 8 kpl tukkupakkauksessa ilman virtalähdettä.
Finnsat UHF23 on helposti asennettava UHF-antenni DVB-T/T2 ja UHF-signaalien vastaanottoon. Antennissa on sisäänrakennettu alipäästösuodatin, joka vähentää LTE-tekniikan (4/5G) aiheuttamia häiriöitä 700-800 MHz:n taajuusalueella.
Finnsat LTE700-450 suodinpäästää läpi UHF alueen kanavat E22- 48 ja estää tehokkaasti TV alueen ulkopuolisten signaalien pääsyn vahvistimeen. Se estää myös UHF-alueen alapuolella olevien lähettimien, kuten Virve-ja yksityisverkkojen, signaalit jotka voivat aiheuttaa häiriöitä vahvistimessa. Se on helppo asentaa suoraan antenniin tai vahvistimen sisääntuloon F-liittimillä.
"Tavoitteemme on, että kaikissa kodeissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä. Kannustammekin tarkistamaan oman television lisäksi läheisten ja etenkin ikäihmisten televisiot, jotta televisio näkyy jatkossakin", sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.
"Myös asentajan kannattaa varmistua omasta HD-valmiudestaan. Toimiihan oma mittalaite myös DVB-T2 signaalien kanssa? Autan mielelläni selvittämään asian ja ehdotan tarvittaessa tilalle varmasti HD-signaalien kanssa toimivaa Promax mittalaitetta", Finnsatin Hartikainen lupaa.
HD-siirtymästä kampanjoidaan valtakunnallisesti muun muassa tv-tietoiskuilla tänä ja ensi vuonna. HD-siirtymästä löytyy kootusti lisätietoa osoitteesta hdtvopas.fi
Lähteet: Traficom, Yleisradio, Taajuustalkoot, Hdtvopas.fi