Milloin viimeksi kalibroit Promax-laitteesi? Se pitäisi tehdä vuosittain tulosten oikeellisuuden varmistamiseksi. Onneksi toimenpide suoritetaan näppärästi meillä Seinäjoella.
Promax Ranger -sarjan mittalaitteita voidaan käyttää antenniverkkojen suunnitteluun, käyttöönottoon, valvontaan ja vianetsintään. Mittalaitteet ovat kaikessa monitoimisuudessaan varsinaisia broadcast-ammattilaisten ”linkkuveitsiä”.
Ranger –sarjan laitteella voi diagnosoida useimmat ongelmat, joita voi esiintyä IPTV- tai transport stream -lähetyksissä tai jopa vaikka Wi-Fi-verkossa. Puhumattakaan tietysti suosituimmista lähetysstandardeista: maanpäällisten lähetysten DVB-T/T2:sta, satelliittien DVB-S/S2:sta, kaapelin DVB-C/C2:sta, digitaalisen radion DAB/DAB+:sta ja analogisesta FM-radiosta.
Mittareissa on myös ultra-nopea spektrianalysaattori. Spektrissä saa näkyviin signaalin minimi- ja maksimitasot, jotka on tärkeää mitata 4G-antenneja suunnattaessa.
Jotta monipuolisesta Promax-mittalaitteesta saisi kaiken hyödyn irti, se tulisi kalibroida vuosittain. Yksi hyvä syy kalibrointiin on ensinnäkin toki se, että sen avulla saa varmuuden mittalaitteen näyttämien tulosten oikeellisuudesta.
Kalibrointi on kuitenkin myös pakollinen toimenpide teleurakoitsijan mittarille. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut määräyksen 65D/2019 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista. Sen luku 10 edellyttää, että sisäverkoista mitataan toimivuus ja suorituskyky nimenomaan kalibroiduilla mittauslaitteilla. (30 §) Määräystä sovelletaan vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitetun asuinkiinteistön, toimitilakiinteistön ja julkisen kiinteistön sisäverkkoihin mukaan lukien televisiolähetysten antennivastaanottoon omakotitaloissa.
Antenniverkon jokaisesta antennirasiasta on mitattava passiivisen antenniverkon (jakoverkon) signaalitasot ala- ja ylärajataajuuksilla (47 ja 1000 MHz). Mikäli mittauksissa käytettävän laitteiston taajuusalue loppuu 862 MHz:iin, mitataan ylärajataajuuden signaalitaso taajuudella 862 MHz ja 1000 MHz:n taso lasketaan vähentämällä saadusta mittaustuloksesta 1,5 dB.
Jokaiselle antennirasialle on laskettava antenniverkon vaimennus ja sen aiheuttama signaalin tasoero mitatuilla ala- ja ylärajataajuuksilla (47 ja 1000 MHz).
Antennijärjestelmän vahvistimen tuloista ja lähdöistä on mitattava vähintään signaalitasot ja modulaatiovirhesuhde (MER).
“Promaxin mittareilla sisäverkon mittaaminen on vaivatonta ja nopeaa, kun käyttää mittarin datalogger-ominaisuutta. Valmiit mittaukset on sitten helppo siirtää tietokoneelle ja jakaa asiakkaalle”, kertoo asiantuntijamme Jani Paananen.
Mittalaitteen kalibrointi ei ole vaivalloinen rasti – Promax-laitteet kalibroidaan ja huolletaan nimittäin Suomessa. Voit lähettää laitteesi meille Finnsatiin, ja toimenpide kestää työtilanteen mukaan vain noin viikon.
Kalibroinnin yhteydessä mittalaitteesi saa myös tuoreimman ohjelmistoversion ja tarvittaessa vaihdamme siihen akun. Meillä on saatavilla laitteelle kantolaukkuja ja muita varaosia. Huolehditaan, että Promax-mittarisi on parhaassa terässä kaikin puolin!
“Asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä, kun mittaria ei ole tarvinnut lähettää ulkomaille kalibroitavaksi vaan se voidaan nopeasti tehdä täällä Seinäjoella.” - Jani Paananen
PROMAX on johtava testi- ja mittausjärjestelmien, lähetys- ja TV -signaalinjakelulaitteiden valmistaja. Me Finnsatilla vastaamme Promax-tuotteiden maahantuonnista, teknisestä tuesta ja jakelusta. Kerromme lisää tuotteista ja kalibroinnista numerossa 0207 420 111 tai sähköpostitse.