Nykyisissä valvontakamerajärjestelmissä saattaa olla jopa kymmeniä kameroita. PoE-tekniikan avulla vähennät vedettävien kaapeleiden määrää ja hallitset kameroitasi helposti.
Valvontakamerat ovat yhä yleisempi näky pihamailla eikä ihme, sillä ne ovat hyvin helppo tapa suojata omaisuutta ja estää mahdolliset vahingot murrosta vesivahinkoon.
Valvontakamera tarvitsee useimmiten verkkovirtaa toimiakseen, mutta myös Internet-yhteyden, jota pitkin kuva kulkee katseltavaksi tietokoneelle tai älylaitteelle. Kamera vaatii toimiakseen siis kaksi kaapelia, virtajohdon ja Ethernet-kaapelin, joka paikallisverkkoon yhdistettyyn reitittimeen kytkettynä tuo kameralle nettiyhteyden.
Kaksi kaapelia yhdessä tai muutamassa valvontakamerassa on vielä hallittavissa, mutta nykyaikaisissa valvontajärjestelmissä saattaa olla useita kymmeniäkin kameroita. Niiden kytkeminen vie paljon resursseja, eli aikaa ja rahaa.
Tämän päivän tekniikalla on onneksi mahdollista sekä syöttää verkkovirtaa että tuoda verkkoyhteys samalla kaapelilla. Tämä onnistuu PoE-tekniikan avulla.
PoE eli Power over Ethernet on nopeasti yleistynyt standardoitu ratkaisu erilaisten päätelaitteiden tehonsyötössä yleiskaapelointijärjestelmän parikaapelointia hyödyntäen. Ethernet-kaapelin (CAT-kaapeli RJ45-liittimellä) sisällä on kaikki mitä tarvitaan – sekä netti että virta kulkevat sen avulla laitteelle.
PoE-tekniikalla on mahdollista tuottaa standardeja IEEE802.3af (POE), IEEE802.3at (POE+) ja IEEE802.3bt (POE++). Ne eroavat sillä, paljonko virtaa voivat syöttää ulos. POE eli standardi 802.3af syöttää virtaa 15W, POE+ eli 802.3at syöttää 30W ja POE++ eli 802.3bt jopa 60-95W. Esimerkiksi yleisimmät valvontakamerat kuluttavat 5–6 wattia, ja isokin valvontakamera vain 15–16 wattia.
PoE-injektorissa kaksi RJ45-porttia, data in ja data & power out. Yhden Ethernet-kaapelin toinen pää liitetään injektorin data in -porttiin ja toinen reitittimeen. Toisen Ethernet-kaapelin toinen pää liitetään injektorin data out -porttiin ja toinen valvontakameraan. Kun injektori kytketään verkkovirtaan, se tuo kameraan yhdellä kaapelilla sekä netin reitittimestä että virtaa toimintaan.
PoE-vastaanottimen toimintaperiaate on vastakkainen PoE-injektoriin verrattuna, eli vastaanotin tuo virta- ja dataliitännän toiselle laitteelle erillisillä outputeilla. Itse se puolestaan saa sekä virran että datan yhdestä Ethernet-kaapelista.
PoE-kytkimen periaate on sama kuin injektorissa, mutta kyseessä on verkkokytkin PoE-ominaisuudella. Kytkimen voi liittää muihin verkkolaitteisiin, kuten toiseen kytkimeen, reitittimeen tai NVR-tallentimeen.
Esimerkiksi 8-porttinen PoE-kytkin sisältää oikeasti 10 porttia. Nimi tulee siitä, että 8 portissa on PoE-ominaisuus. Kaksi muuta porttia ovat tavallisia uplink-portteja, joilla kytkin liitetään muihin verkkolaitteisiin.
Kaapelia voi joutua vetämään pitkänkin matkaa. Kytkimen extender-ominaisuus auttaa silloin tuomaan kameralle netin ja virran.
Jos kaapelia joutuu vetämään pitkän matkaa, PoE-injektorin apuna käytetään PoE-toistinta eli laajenninta. Se voi myös toimia haaroittimena (yksi verkko jaetaan kahdelle kameralle).
Vuonna 2009 perustettu Wireless-Tek Technology Ltd. sijaitsee Kiinan Shenzhenissä ja tunnetaan yleisesti nimellä Wi-Tek. Yritys on kasvanut voimakkaasti ja laajentunut jokaiselle mantereelle. Suomi on Euroopan 19. maa, josta löytyy nyt virallinen Wi-Tek maahantuoja.
Wi-Tek:in erikoisosaamista ovat PoE-tekniikkaan perustuvat ratkaisut. Laaja tuotevalikoima sisältää kytkimiä, tukiasemia, mediamuuntimia ja reitittimiä kotiin, toimistoon sekä suuremmankin IT-infrastruktuurin luomiseen.
![]() | Vesa MikkiläTekninen johtaja Finnsat Oy edustaa Wi-Tek-tuotteita |
Vastaamme Wi-Tek tuotteiden maahantuonnista, teknisestä tuesta ja jakelusta. Kerromme lisää Wi-Tek tuotteista ja toteutuksista numerossa 0207 420 111 tai sähköpostitse.