finnsat

Julkisissa rakennuksissa on yleensä satoja kelloja. Kävijöitä ja talon väkeä hämmentää, jos kellot näyttävät toisistaan poikkeavaa aikaa. Kellot saadaan näyttämään samaa aikaa GPS-tahdistuksella ja toimivalla lähiverkolla. Wi-Tek on luotettava valinta nopean lähiverkon rakentamiseen.

Vuonna 2021 Seinäjoelle kantasairaalan yhteyteen rakentuva M-talo tarjoaa modernia ja nykyaikaista hoitoa mahdollistavat tilat. M-talo on kerrosalaltaan 20 000 m2, ja siinä on viisi toiminnallista sekä kaksi teknistä kerrosta.

M-talon suunnitteluun liittyen tehtiin energiaoptimointi, jonka avulla saatiin tietoa rakenteisiin ja talotekniikkaan liittyvistä optimaalisista energiaratkaisuista.

Yhtenä osana modernia ratkaisua ovat rakennuksen kellot, jotka toimivat PoE-virransyötöllä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhdelle kellolle vedetään kahden kaapelin sijaan yksi ja satojen virtalähteiden sijaan riittää muutama.

Teemu Pirttisen mielestä M-talon aikajärjestelmän tarvitsemaan lähiverkkoon helppo valinta olivat Finnsat Oy:n toimittamat Wi-Tek kupari- ja kuitukytkimet.
Teemu Pirttisen mielestä M-talon aikajärjestelmän tarvitsemaan lähiverkkoon helppo valinta olivat Finnsat Oy:n toimittamat Wi-Tek kupari- ja kuitukytkimet.
”Tämän kokoluokan hanke sisältää valtavan määrä erilaista talotekniikkaa. On tärkeää, että mukana olevat toimijat ovat apuna koko matkan suunnittelusta käyttöönottoon”, mahdollisuuksien M-talon tekniikasta vastaava Teemu Pirttinen tietää.
”M-talon sähköurakasta vastasi Caverion Suomi Oy. Osana sähköurakkaa oli aikajärjestelmän tarvitsema lähiverkko. Tähän helppo valinta olivat Finnsat Oy:n toimittamat Wi-Tek kupari- ja kuitukytkimet”, Pirttinen jatkaa.

Miten sairaalan kellot pysyvät samassa ajassa?

Tarkka aika kelloille saadaan katolle sijoitetulta GPS-tahdistimelta, joka hakee automaattisesti ajan ja päivämäärän satelliiteista. Tämä takaa hyvin tarkan tahdistuksen, joka perustuu maailmanaikaan ja omaan sijaintiin (aikavyöhykkeeseen). Signaali kulkee katolta omaa suojattua kaapelia pitkin rakennuksen aikapalvelimelle.

Aikajärjestelmään tarvitaan tietoverkkokytkimiä. Kytkimien porttien määrä on tapauskohtaista riippuen kellojen määrästä. Järjestelmän tietoverkkoa suosittelemme pitämään erillisenä ATK-tietoverkosta tietoturvasyistä ja vakaan ja häiriöttömän toiminnan.

Aikapalvelin on liitetty kiinteistön lähiverkossa WiTek WI-GS5024 kuitukytkimeen, josta signaali siirretään kuidulla kerroksien omien teletilojen kytkimiin. Kytkimissä on valmiit paikat SFP-moduleille. Käytössä ovat WI-SFP10LC-3KM SFP-moduulit.

Aika kiitää kiinteistön lähiverkossa WiTek kytkimien kautta kelloille.
Aika kiitää kiinteistön lähiverkossa WiTek kytkimien kautta kelloille.
”M-talossa käytettävien WI-PS326GF PoE-kytkimien jokaisessa 24 portissa on tarjolla 30W PoE-tehoa kellojen liittämistä varten”, Finnsatin tekninen johtaja Vesa Mikkilä suitsuttaa.
”M-talossa on käytössä sekä osoitinmallisia että digitaalinäytöllä varustettuja kelloja ja kaikki saavat virran sekä tarkan ajan Wi-Tek:in laitteilla toteutetun lähiverkon kautta”, Mikkilä täydentää.

Aikapalvelinjärjestelmään jokaisella kellolla on oma IP-osoite ja kaikista kelloista tiedetään tarkalleen mitä aikaa ne näyttävät ja ovatko ne toimintakunnossa. Oletusasetuksena kellot hakevat DHCP-serverin kautta vapaan IP-osoitteen, mutta kiinteät IP-osoitteet ovat myös mahdollisia. Kaikki järjestelmän kellot sekä pääkellot ovat salasanalla suojattuja.

Kellot voivat olla analogisia (kellotaulu osoittimilla) tai digitaalinäyttöisiä.

Wi-Tek on sopiva kumppani PoE-laitteille

Wi-Tek:in erikoisosaamista ovat PoE-tekniikkaan perustuvat ratkaisut. Power over Ethernet eli PoE on nopeasti yleistynyt standardoitu ratkaisu erilaisten päätelaitteiden tehonsyötössä yleiskaapelointijärjestelmän parikaapelointia hyödyntäen.

PoE-tekniiikan käyttömahdollisuudet eivät rajoitu ainoastaan tietoliikennepäätelaitteiden tehonsyöttöön vaan se on ottanut vahvasti viime aikoina jalansijaa myös taloteknisten järjestelmien sähköistyksessä, kuten esimerkiksi valaistuksessa.

Vuonna 2009 perustettu Wireless-Tek Technology Ltd. sijaitsee Kiinan Shenzhenissä ja tunnetaan yleisesti nimellä Wi-Tek. Yritys on kasvanut voimakkaasti ja laajentunut jokaiselle mantereelle. Suomi on Euroopan 19. maa, josta löytyy nyt virallinen Wi-Tek maahantuoja.

Wi-Tek:in laaja tuotevalikoima valikoima sisältää kytkimiä, tukiasemia, mediamuuntimia ja reitittimiä kotiin, toimistoon sekä suuremmankin IT-infrastruktuurin luomiseen. Valikoimasta löytyy aina teollisuuden käyttötarkoitukseen sopiva laite, olipa kyseessä sitten peruskytkin, hallittava kytkin, DIN-kiskokytkin tai kenttälaite.

Opastamme mielellämme sopivien PoE- ja WiFi-laitteiden valinnassa

Vesa Mikkilä

Vesa Mikkilä

Tekninen johtaja
Puhelin: 0207 420 122
Sposti: vesa.mikkila@finnsat.fi

Finnsat Oy edustaa Wi-Tek tuotteita
Suomessa vuosikausien kokemuksella.

Vastaamme Wi-Tek tuotteiden maahantuonnista, teknisestä tuesta ja jakelusta. Kerromme lisää Wi-Tek tuotteista ja toteutuksista numerossa 0207 420 111 tai sähköpostitse.

Ostoskorisi on tyhjä