finnsat

Kaapelitelevisioverkon kanavanumerot muuttuvat 31.8.2021. Tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä, eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Perinteisen tarkkuuden kanavat puolestaan siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21. Muutos ei koske antennitelevisioverkkoa.

Televisiotekniikka kehittyy jatkuvasti ja myös kuvan laatu on parantunut huomattavasti. HD- eli teräväpiirtolähetykset alkoivat kaapelitelevisioverkoissa jo toistakymmentä vuotta sitten. Perinteistä tarkkuutta huomattavasti parempi teräväpiirtokuva on nykypäivän normaali, ja valtaosalla kaapeli-tv-verkon katsojista on jo HD-vastaanotin.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom kertoo, että elokuun lopussa kaapelitelevisioverkon kanavajärjestys muuttuu ja tv-kanavien teräväpiirtoversiot löytyvät entistä helpommin. Ne ovat jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä, eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Tällä hetkellähän esimerkiksi Ylen TV1:n ja TV2:n yleisesti katsotut teräväpiirtoversiot löytyvät vasta kaukaa kanavalistauksen loppupäästä.

Mikään tv-kanava ei silti poistu valikoimasta, vaikka järjestys kanavalistauksessa muuttuukin. Jos televisiostasi ei löydy HD-vastaanotinta, voit silti edelleen katsoa perinteisen tarkkuuden kanavia. Ne vain siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21.

Ei koske vielä antenni-TV:tä

Kanavanumeroinnin muutos koskee vain kaapelitelevisioverkkoa, ei vielä esimerkiksi antennitelevisioverkkoa tai muita lähetystekniikoita. Kaapeliverkkoasiakkaat ovat kuitenkin suurin televisionkatsojien ryhmä, sillä Traficomin analyysissaan käyttämien lukujen perusteella vuonna 2019 kaapeliverkosta lähetyksensä katseli 1 291 000 (49 %) kotitaloutta ja antenniverkosta 1 187 000 (45 %). Luvuissa on jonkin verran päällekkäisyyttä, sillä kotitaloudessa voi olla useampia vastaanottotapoja.

Tv-kaukosäädin
HD-lähetykset löytyvät kohta kaapeli-tv:n kanavavalikon alkupäästä

Kanavahaku voi olla tarpeen

Muutos tapahtuu tiistaina 31. elokuuta kello 10 alkaen. Useimpien uudempien televisioiden pitäisi löytää muuttuneet kanavapaikat automaattisesti. Tällöin katsojalle ei aiheudu muuta vaivaa kuin vain varmistaa, ettei hän vanhasta tottumuksesta erehdy katsomaan peruslaatuista lähetystä sieltä, missä teräväpiirto aiemmin oli.

Jos televisio ei kuitenkaan kyseisen ajankohdan jälkeen avattaessa hae muuttunutta kanavajärjestystä automaattisesti, laitteelle on tehtävä kanavahaku tai tehdasasetusten palautus.

DNA:n ja Elisan kaapeli-tv-verkoissa tehdään samassa yhteydessä kanavataajuusmuutoksia, joten TV ja digiboksi on syytä palauttaa tehdasasetuksiin ja virittää kanavat uudelleen. Ilman tätä moni kanava on pimeänä.

Telian verkoissa vaihtuu pelkkä kanavanumerointi, ei välitöntä uudelleen viritystarvetta ellei halua heti HD kanavia kanavalistan alkuun. 

Lisätietoja

Finnsat digiboksi-tuki palvelee arkisin kello 8-16. Finnsat kuluttajatuki palvelee numerossa: 0600 13 444. Numero on maksullinen 0,98 eur/min +pvm.

Finnsat Oy sähköteknisten tuotteiden maahantuonti- ja markkinointiyhtiö. Toimintamme perusperiaate on aina ollut hyvä tekninen osaaminen sekä nopeat ja varmat toimitukset. Tuoteperheemme on rakennettu vahvoista kansainvälisesti tunnetuista tuotemerkeistä. Edustamme Suomessa yli 50 päämiestä Euroopasta ja sen ulkopuolelta.

Ostoskorisi on tyhjä